2 Ocak 2010 Cumartesi

Uyku ve bebek

Öğleden sonra uykusu
Bebek daha önceki iki uykusunda iyi uyumuşsa bu uyku günün en kısa uykusu olur. Sekiz haftadan küçük bebekler genelde yarım saatle bir saat arasında bir zamana ihtiyaç duyar. 12 haftalık oldu­ğunda bebeklerin çoğunluğu daha önceki uykularda iyi uyumuşlarsa 1520 dakika ile yetinirler.

Bu uyku üç ila altıncı ay arasında yok olur. Bu yaştan sonra be­beğin öğleden sonra uyumasına izin vermek akşam huysuzlanmasına neden olur.

Nasıl Uyumalı
Çocuklarla geçirdiğim yıllardan sonra iyi uyku alışkanlığının anahtarının bebeğinize veya çocuğunuza yardım etmeden yatağına karyolasına gitmeyi öğretmek olduğunu anladım. Uzun dönemli alışkanlıklar için erken yaşlar son derece önemlidir.

Uyku ilişkileri
Bebeğinizi uyutmak için sürekli onu sallıyor, besliyor veya meme veriyorsanız bir süre sonra bebeğiniz bunları uyku ile ilişkilendirecektir. Bu ilk haftalarda sorun olmaz, ancak bebek her 4050 dakika içinde hafif uykuya dalarsa gerçek sorunlar çıkabilir. Deneyimlerime göre sekiz ila on iki haftalık bebekler uyurken ebeveynlerinden yardım ahrlarsa gece uyanmaları başlar. Gece boyunca bir kez beslenen bebekler her birkaç saatte mama ister, diğerleri ise ya emzik ya da ilgi beklerler.

Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse bebeğinizle uyku zamanında yeterince ilgilenerek bu sorunu önleyebilirsiniz. Bebeğinizin her se­ferinde ne kadar uyanık kaldığını ve ne kadar uyuduğunu not alın, uykuya dalmadan önce gaz çıkarması için 1520 dakika ekleyin. Eğer bebeğiniz aç değilse, gaz çıkarmışsa ama hala uyumadıysa em­zik vermeyi veya kucağınızda sallamayı deneyin. Kucağınızda veya meme emerken uyursa onu hafifçe uyandırın ki, yatağına gittiğinin farkında olsun.

Tok olduğu ve gaz çıkardığı yani uykuya hazır olduğu düşünü­lürse beş ila on dakika içinde uykuya dalmahdır. Her ne kadar yirmi dakika uyumayan bebekler görmüş olsam da bu durum çok enderdir. Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse ve uyuması gerektiği halde uyu­muyorsa büyük ihtimalle açlık sorunu vardır. Deneyimlerime göre bebek ya açtır ya da beslenirken uykulu olduğu için doymamıştır.

Yatma Zamanı Rutini
Uzmanların birçoğu yatak zamanı rutininin iyi uyku alışkanlık­ları için önemli olduğunu düşünüyor. Ancak bu rutinin başlama yaşı ve içeriği konusunda çok ciddi görüş ayrılıkları vardır. Uzmanların çoğu düzenli banyo, beslenme ve uyku için altı hafta ile üç ay yaş aralığını doğru buluyor.
Bana göre ise, bebek için rutinler ne kadar erken uygulanırsa ebeveynler o kadar az sorunla karşılaşır. Altı haftalık bir bebek onu odasında yalnız bıraktığınızda üç aylık bir bebeğe göre çok daha az huysuzlanır. Oturma odasında sepetlerinin içinde uyumaya alışmışlarsa ışıkların açık kalmasını isteyeceklerdir. Bu durumda gündüz kısa uykular başlayacak ve bir süre sonra bir rutin uygulamak ne­redeyse imkansız hale gelecektir. Çalıştığım dönemlerde neredeyse beşinci, günden itibaren bir rutin kurmaya başlardım. Sanırım akşamları ağlayan bir bebekle çok az uğraşmamın nedenlerinden birisi de budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder