2 Ocak 2010 Cumartesi

Bebekle aynı yatakta yatmak, yatak paylaşımı

Ebeveynlerin bebeklerini yataklarına götürüp götürmemeleri konusunda hala büyük bir tartışma vardır. Bunu yapan ebeveynler bunun özellikle meme emen bebekler için daha iyi bir düzen sağladı­ğını söylüyorlar. Birçok uzman bebeği ile yatağını paylaşan ebeveyn­lerin bebekleri ile daha sıkı bağlar geliştirdiklerini söylüyorlar.

Bazı araştırmalar ise kurallara uyulduğu takdirde bebek ile aynı yatakta yatmanın bebeğin solunumunu düzelttiğini ve bu şekilde be­bek ölümü riskini azalttığını gösteriyor. Ancak yine de birçok uzman bebeği ile beraber uyuyan ebeveynlerin onları tehlikeye attığını dü­şünüyor. İstatistiklere göre ilk yıl içinde ölen bebeklerin % 70'i ölüm anında ebeveyni ile uyuyor. Aşırı yorgun ebeveynlerin bebeklerini beslerken veya sallarken uyuya kalması ve bebeğini sıkıştırması ve nefes almasını engellemesi ani bebek ölümü sendromu riskini büyük oranda arttırıyor.

Güvenli yatak paylaşımı için yapılması gerekenler: Sigara içen, alkol kullanan, aşırı yorgun veya çok kilolu ebe­veynler bebeklerini yataklarına götürmemeliler.

• Uyku
yapan ilaçlar alan ebeveynler bebeklerini yataklarına götürmemelidir.
Bebeğin yastıklardan uzakta sırtüstü yattığında emin olunma­lı. Örtü ve battaniyeleri sıcaklığa göre ayarlanmalı. Yatağın konumu gereği bebek hiçbir şekilde tehlikede olma­malı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder