2 Ocak 2010 Cumartesi

Ani bebek ölümü sendromu

Her ne kadar bu duruma tam olarak neyin sebep olduğu bilin­mese de ilk altı ay bebeği sırtüstü yatırmanın bu riski büyük oranda azalttığı biliniyor. Çok güçlü moro refleksi (bebek ürktüğü zaman kol ve bacaklarını içe kıvırır ve ellerini yumruk yapar) olan bebek­lerin ebeveynleri için bu sorun olabilir çünkü bu durum onları ra­hatsız ediyordur. Ancak deneyimlerimden gördüğüm kadarıyla bu aşılamayacak bir sorun değildir. Bebeği sadece battaniyeye sıkı şe­kilde sarmak yerine bacaklarını oynatabileceği ve bu şekilde rahatsız olmayacağı tamamı pamuk bir örtü kullanın. Ayrıca battaniye veya örtünün köşelerini yatağın altına veya parmaklıklarına sıkıştırarak katlanmasını veya açılmasını da engelleyebilirsiniz.

Bana göre iyi beslenmiş ve uyumaya hazır bir bebeğin huysuzlanma süresi 510 dakikadır. Yani bebeğinizi karnı üzerine yatırıp risk almak yerine birkaç akşam onun ağlamasını dinleyebilirsiniz.

Bebekler için en güvenli pozisyonun sırt üstü yatmak olduğu söylenmektedir, ayaklarının alt tarafa gelmesine ve örtü ve battani­yenin kafasına dolanmamasına dikkat edin.

Bebeğinizi yan yatırmak da en az karın üstü yatırmak kadar tehlikelidir.

Bebeğinizin ev içinde asla dışarı kıyafetleri ile uyumasına izin vermeyin. Şapka, eldiven, atkı mont hepsini çıkarın.

Evin içinde başka bir odada uyuyorsa küçük çocukların, evcil hayvanların bebeğin uyuduğu yerden uzak olduklarından emin olun ve sürekli olarak kontrol edin. Kediler içgüdüsel olarak bebeklerle ilgilenirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder