2 Ocak 2010 Cumartesi

Bebeğin banyo zamanı

Banyo Zamanı
Birçok uzmanın ilk günlerde bebeğin her gün banyo yapması­nın gerekli olmadığını söylediğinin farkındayım.

Bebeklerin de yetişkinler gibi rahatlamak için ılık bir banyoya her gün ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Bu durum gaz çıkarma­larına da yardımcı olur. Son araştırmalara göre her gün banyo yapan bebekler yapmayanlara göre daha kolay uyuyor. Aşağıdaki öğütler iyi bir banyo zamanı geçirmenize yardımcı olacaktır:

Asla yorgun, aç veya beslenme zamanı gelen bir bebeği banyoya sokmayın. Sekiz haftadan küçükse beslenme zamanını bölün, ma­masının yarısını verin, sonra kısa bir öğleden sonra uykusu çeksin, banyoya başlamadan önce ise iyi bir 45 dakika geçirsin.

Banyo öncesi gerekli her şeyin (havlu, temiz giysiler kremler ve diğerleri) hazır olduğundan emin olun.

Perdeleri kapatın ve banyonun aydınlatmasını azaltın, yatak odasının ve banyonun yeterince sıcak olduğundan emin olun.

Onu küvetine koyduğunuzda sadece kısa bir mesafeyi gördüğü­nü unutmayın ve ona yakın kaim.

Altı haftadan küçük bebeklerle ilgilenmek

Aşağıda anlatılanlar yatma zamanı bebeği sakinleştirmede yar­dımcı olacaktır:

Bebeğin yatmadan önce tam olarak beslendiğinden, gaz çı­kardığından ve gün içinde gece uyumasını sağlayacak kadar uyanık kaldığından emin olun.

Altı haftadan küçük bebekler bir seferinde 1 ila 1,5 saat uyanık kalabilirler. Sabah 7 ile akşam 7 arasında 4 saat uyanık kalan bebek 6 saat uyanık kalan bebeğe göre daha enerjik olur.

Bebeğin gün içinde ne kadar, ne yediğini yazdığınız bir gün­lük tutun. Gece rahatsız olursa bu günlük nedenini anlamanı­za yardımcı olabilir.

Yatak zamanı rutininin sessiz ve sakin olmasını sağlayın. Ban­yo bittiğinde bebek odasına ziyaretçi almayın.

Son beslenme sırasında ışıkları kısın ve çok konuşmayın, göz temasından kaçının. Karyolasına yerleştirmeden önce gaz çı­kardığından emin olun.

Her zaman bebeğinizi uyumadan önce karyolasına yerleştirin.

Meme veya biberon emerken uyursa yatağına koymadan öncehafifçe uyandırın.
Güvenli biçimde üstünün örtüldüğünden emin olun. Bazı bebeklerin moro refleksi çok güçlüdür ve bu durum kendilerini rahatsız eder.

Bebeğinize uyuması için beş on dakika süre verin. Huzursuz oluyorsa kucağınıza alm ve mama vermeyi deneyin. Açlık birçok bebeğin uyumamasının en temel nedenlerinden birisidir. Sonra kar­yolasına yerleştirin ve biraz daha zaman verin. Yine uyumazsa aynı şeyi tekrarlayın.

Önemli olan nokta ısrarlı ve tutarlı olmaktır. Uzun dönemde bu durum sürekli taktik değiştirmekten çok daha etkilidir. Onu aşağı götürüp orada sakinleştirmeyi denemeyin, bu onu daha da rahatsız edecektir.

Daha büyük bebekler için yatak zamanı rutini uygulamak

Eğer hala bu rutini uygulamıyorsanız aşağıda önerilenleri uygu­layın. Ancak bunları bebeğiniz yatağa gitmeden bir saat önce yapın. Banyo zamanı rutini birkaç gece denedikten sonra bebeğinizin ya­tağa gitmesini istediğiniz zamana ulaşıncaya kadar süreyi kısaltın. Açıkçası bebeğiniz geceleri iyi uyuyamıyorsa bir çeşit uyku düzen­leme eğitimi uygulamanız şarttır ancak önce gün içinde beslenmesi­nin doğru olduğundan emin olmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder