2 Ocak 2010 Cumartesi

Bebek ve uyku üzerine -3

Kontrollü Ağlama (Altı Aydan Büyük Bebekler İçin)
Altı ay bir yaş arası bebeklerde gece uyanmalarının asıl nedeni beslenme uyku düzeni sorunudur. Bebek yanlış uyku alışkanlıkla­rı edinmişse ve uyuması için sallanması, kucaklanması veya meme emmesi gerekiyorsa uyku eğitiminin bir parçası olarak kontrollü ağ­lamanın uygulanması kaçınılmazdır.

Kontrollü ağlama uyku eğitiminde başvurulacak son yöntem­lerden birisidir ve altı ay bir yaş arası bebeklerde oldukça etkilidir. Ancak bu bebekler gece hala besleniyorlarsa önce öz gece yöntemi uygulamak daha mantıklıdır. Böylece bebeğinizin açlık nedeniyle ağlamadığında emin olursunuz.

Uzun zaman için bebeğinizin ağlamasını dinlemek oldukça streslidir, ancak düzgün uygulandığında bu yöntem en kötü uyku alışkanlıklarını bile günler içinde düzeltecektir.

Deneyimlerime göre daha büyük bebeklerde sorun bir hafta içinde çözülüyor. Bu yönte­min etkili olması için ne olursa olsun bebeğin kendi başına uyumayı öğrenmesi gereklidir.

Kontrollü ağlamanın temel kuralları aşağıdaki gibidir:

Birinci Gün
Her zaman en iyisi bu tekniği programa başladığınız ilk günün akşamında uygulamaktır. Bu teknik bebek gece her uyandığında uy­gulanmalıdır. Ertesi gün bebeğinizin yaşına ve kilosuna uygun ola­rak rutine bağlı kalmanız son derece önemlidir.
Yatak zamanı rutini için bir zaman belirleyin ve buna sadık kalın. Banyo, süt ve sakinleşmesi için en az bir saat ayırın. Bebeğinizi yatıştırmak için uyumasını beklemeyin, yatağına yatırınca iyi geceler öpücüğü verip odadan çıkın.


Odaya tekrar dönmeden önce 510 dakika bekleyin. Tekrar döndüğünüzde kısa kalın. Kucağınıza almayın sessizce konu­şun. Ağlamaya devam etse bile 2 dakika içinde odadan çıkın. İlk yarım saatten sonra 510 dakikalık aralıkları 15 20 dakika­ya çıkarın.

Bebeğiniz uyuyana kadar her 1520 dakikada bir kontrol et­meye devam edin. Asla bebeği kucağınıza almayın. Bebeğiniz gece uyanırsa aynı prosedürü uygulayın.

İkinci Gün
Gündüz uykuları için gece nerede bıraktıysanız orada başla­mak önemli. Bebeğinizi kontrol etmeden önce en az 20 dakika bekleyin. Asla kucağınıza almayın.
Bebeğiniz rutin uyku saatinde hala uyumamışsa ve uyumaya niyeti yoksa sabah uykusunda 15 öğle uykusunda 45 dakika verin böylece öğleden sonra 15'den sonra uyumayacaktır. Be­beğiniz yorgunsa daha sonra mutlaka uyutun aksi takdirde akşam aşırı yorgun olacaktır.

İkinci akşam ilk akşamki prosedürü aynen uygulayın ancak bu kez kontrol zamanını 2025 dakikaya çıkarın. Kontroller sırasında sessizce fısıldayın ama bebeğinize dokunmayın. Bebeğiniz ilk saatin sonunda hala uyumamışsa kontrol süresi 3540 dakikaya çıkarılmalıdır.

Bebeğiniz geceleri uyanırsa onu kontrol etmeden önce 45 da­kika bekleyin. Odasına gittiğinizde onunla konuşmayın. Oda­da kalma sürenizi 1 dakikaya indirin.

Üçüncü Gün
Üçüncü günden itibaren bebeklerin büyük çoğunluğu 20 da­kika içinde uyuduğu için artık onları kontrol etmeye gerek yoktur.

Bebeğinizi yeniden uyku zamanlarında uyanmaya başlarsa onu kontrol etmek için 1520 dakika bekleyin.

Üçüncü günden sonra kontrol aralığının 1520 dakika olması önemli. Tekrar 510 dakikaya dönmeyin.

Bebeğiniz birkaç gün 20 dakika içinde uyumaya alışınca, onu yatırmak için azalan ağlama yöntemini kullanabilirsiniz. Bir­kaç hafta içinde bebeğinizi hiç sorun çıkarmadan uyumaya başlayacaktır.

Kademeli Geri Çekilme (18 Ay, 2.5 Yıl)
Bu yöntem 18 aydan büyük ve özellikle bir yatakta uyuyan bebekler için etkilidir. Bu daha yumuşak bir yaklaşım olduğu için kontrollü ağlama tekniğini kullanmak istemeyen aileler bu yöntemi kullanabilir. Ancak bu yöntemin küçük bebekler üzerinde o kadar etkili olduğunu düşünmüyorum. Bu tekniğin başarılı olması için ebeveynlerin sabırlı olması gerekli ayrıca kontrollü ağlamadan daha uzun sürdüğünü de söylemeliyim.

Programın ilk birkaç gecesinde ebeveynler odadan çıkmadan önce biraz dolaşıyor ve sık sık kontrole geliyor. Bu sürecin çocuğun yalnızlaştırılmadan tek başına kalmasına yardımcı olacağına inanı­lıyor. Üçüncü gece çocuğun beş dakika kadar kendi başına kalıyor. Beşinci gecede çocuk tekrar eski alışkanlıklarına dönmek isteyebilir ancak vazgeçmezseniz bir hafta içinde sorun büyük ölçüde çözülü­yor.

Hangi yaklaşım?
Bebeğinizi için hangi yaklaşımın daha iyi olacağına karar ver­mek sizin elinizdedir. Bunu yaparken bebeğinizin kilosunu, yaşını, beslenme ve uyku gereksinimlerini göz önünde tutmalısınız.

Küçük Bebek Doğumdan Altıncı Aya Kadar
Yeni doğan bir bebeğin uyku miktarı ilk günlerde oldukça de­ğişkendir. Bazıları beslenmeler arasında uyurken diğerleri bu zaman içinde huysuzlamr. İlk günlerde bebekler ortalama 16 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde uyku 24 saate yayılmış kısa gündüz uykuları gibidir. Sütünüz gelene kadar bebeğin daha fazla uykuya ihtiyacı var mı yok mu anlaşılamaz. Deneyimlerime göre uykulu bir bebek beslenmeksizin üç veya dört kısa uykuyu geçirebilir. Diğerle­ri ise iki saatte bir beslenmek için ağlarlar, eğer bebeğiniz bu ikinci gruptan ise sütünüz gelene kadar zor zamanlar geçirebilirsiniz çün­kü her ağladığında aç olduğunu düşüneceksiniz.
Hastanede kaldığınız dönemde bebeğinizin beslenmesi konu­sunda bilgi edineceksiniz.

Ancak, ilk günlerde bebeğinizi üç saatten fazla emzirmeden alıkoymanız konusunda sizi yönlendirirken dikkatli olmalıyım. Be­beklerinin istemesine emziren aileler çoğu zaman emzirme ve uyku sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar. Bazı bebekler emzirilme talebinde bulunmazlar ve emzirilmelerine izin verildiğinde beslenme aralık­ları beş altı saati bulabilir. Bu sütün geldiği bu ilk önemli günlerde memenin yetersiz uyarılmasına yol açar ve bu, kadınların sütünün az olmasının ana nedenlerinden biridir.
İlk günlerde, memeden emzirme ve bebeğinizin memenizi kav­raması konusunda doğru pozisyonu tutmanız ile ilgili doğru tavsi­yeler almanız önemlidir. Zayıf bir pozisyon bebeğinizin tam beslenememesine yol açar ve bu durum, meme uçlarınızın ağrımasına, çatlamasına hatta kanamasına bile neden olabilir.

Peki ne yapmalı?
İlk haftanın sonuna doğru, 3 kilonun üzerine çıkan bir bebek, beslenme ihtiyaçlarının gün boyunca karşılanması koşuluyla akşam 101 İden sonra dört saat uyuyabilmelidir. Daha küçük bebekler üç saatte bir beslenebilirler. Sağlıklı olan ve iyi beslenen ve haftada 170225 gram kilo alan 2 ile dört haftalık arasında olan bütün be­bekler dört beş saat uyuyabilmelidir. Eğer buradaki mutlu küçük bebebeğiniz için pratik bek programını uyguluyorsanız, bu uzun uyku gece olmalıdır. Eğer bebeğinizin beslenirken uyanık olmasını sağlarsanız, kısa uykulara rahat giriyor olmalıdır ve akşam saat 6'dan gece 10'a uykuya dala­na kadarki beslenmelerden sonra gece saat 23 gibi iyi bir beslenme yapması iyi olur.

Bu safhada, bebeklerin çoğu, özellikle uyku öncesi emzirmeler­de beslenirken memede uykuya kalır. Bebeğinizin kollarınızda uy­kuya kalmasına izin vermeniz ve derin uykuda iken karyolasına yer­leştirmeniz yanlış uyku ilişkilerine ve bebeğinizin geceleyin sürekli uyanışına neden olur.

Her zaman bebeğinizi hafifçe kaldırın ki, karyolasına yerleştiril­diğini anlasın. Bazı bebekler telaşlanıp somurtabilir fakat uykuya ha­zırlanmayı öğrenmeliler. İyi beslenmeleri ve gazlarının çıkartılması koşuluyla, uykuya hazır olduklarında, çoğu bebek beş on dakika içinde yerine yerleşir. Bazı bebekler uyumakta zorlanır ve yerleşmek için 1020 dakikaya ihtiyaçları olur. Eğer bebeğiniz 20 dakika içinde uyumak için yerine yerleşmezse, olası sorunların üstesinden gelmek için bir bebek günlüğü tutmanız önemlidir.
İlk ayın sonunda, bebeğinizin tipik bir günü aşağıdaki progra­ma benzemelidir:

Sabah 7 : uyanık ve beslenme
9.00 : kısa uyku
10.00 : uyanık ve beslenme
11.30 : kısa uyku
14.00 : uyanık ve beslenme
16.00 - 17.00 : kısauyku
17.00 : uyanık ve beslenme
18.00 : banyo ve rutin yatma vakti
22.00 / 23.00 : uyanık ve beslenme
02.00 / 03.00 : uyanık ve beslenme

Rutin yatma zamanı
İyi bir yatak rutini kurmak ve bebeğinizin akşam 7 ile 10 ara­sında iyi uymasını sağlamak bebeğinizin geceleyin uykuya hızlı bir şekilde geçişinde önemli bir faktördür. Akşam 6da iyi beslenen ve saat 7 ile 10 arasında uykuya kalan bir bebek canlı uyanacak ve tam beslenmeye hazır olacaktır. Bu sefer alacağı süt miktarı gece ne kadar uyuyacağını belirleyecektir. 2 ile dört hafta arasında, kilosu için ge­rekli olan süt miktarını alması ve bir saat düzgün bir şekilde uyanık kalması koşuluyla gece saat 2 ile 3'e kadar uyuyabilmelidir.

Rutin yatak vaktine akşam 6dan daha geç başlamayın. Bebeğiniz kısa uyku zamanlarında iyi uymadıysa, daha erken başlayabilir­siniz. Banyo esnasında oldukça sakin ve sessiz olun. Banyodan sonra göz temasından ve konuşmadan kaçının. Böylelikle bebeğiniz aşırı uyarılmış olmayacaktır. Beslenmenin son parçasını her zaman bebe­ğin yatağının olduğu yerde odanın içinde yapın. Odayı hafif şekilde aydınlatın. Böylelikle bebeğiniz uykuya dalmadan önce bebeğinizi karyolasına rahatlıkla yerleştirebilirsiniz.

İkizler
Çok erkenden bir rutine başlamak ikiz aileleri için önemlidir. İkizler normalde erken doğum olduğu için, beslenmenin bir parçası hastanede yapılacaktır. Bakımını yaptığım ikizlerin çoğu hastaneden sonra üç saat arayla beslenmekteydi. Doğum kiloları normalde 2.300 ile 2.700 arasında olduğundan, kiloları 3.200 olana kadar üç saatte bir emzirmeye devam ettim. Daha sonra da gün boyunca üç saatte bir beslenmelerini sağladım ama bu sefer gecenin ortasında dört saatlik bir uykuya dalmalarına izin verdim. Normalde, üç ile dördüncü haf­ta arasında, kiloları yeterli düzeye ulaşmış olur ve gece olduğu gibi gün içinde de beslenme aralığını üç saatten fazlaya çekebiliyorum.
İkizlerde bir rutin oluşturmak zor bir iştir fakat yine de yapılabi­lirdir. Normalde gece boyunca uyumalarını sağlamak uzun bir süre alsa da, 12 ile 14 hafta arasında sabahları bakımını yaptığım hemen hemen bütün bebekler son beslenmeleri gece 10/11'den sabah 6/7'ye kadar uyuyabiliyorlardı.

Aşağıdaki tavsiyeler iyi bir rutin kurmanızda size yardımcı ola­cak ve ikizlerde yaşanan birçok uyku sorunlarından kurtulmanızı sağlayacaktır.

Bebeğiniz en az 3.200 kiloya varana kadar beslenme aralarında üç saatten fazla bir süre bırakmayın. Beslenme aralıklarında uzun süre uyumalarını sağlamanın hiçbir yararı yoktur çün­kü mideleri o kadar küçüktür ki az beslenirler ve ilk günlerde mümkün olduğu kadar çok kilo alırlar. 3.200 kiloya ulaştıkla­rında, mideleri beslenmek için daha fazla süt alabilecektir ve o zaman beslenme aralıklarını uzatmak mümkün olabilir.

Beslenmeleri 20 dakika ara ile yapmak uzun vadede iki bebe­ğin aynı zamanda yemek için ağlamalarını engellemeyecektir. Anne her iki bebeği de tek başına beslemek zorunda kaldı­ğında bu önemlidir. Bir bebeği 6.45'te kaldırıp, beslenmenin çoğunu sunmak siz uyanıkken ve ikinci bebeği emzirirken ye­rinde kısa bir süre rahat oturması anlamına gelir. İkinci bebek beslenmesinin çoğunu bitirdiğinde, ilk bebeğinizin altını de­ğiştirirken ve beslenmesinin kalanını sunarken, ikinci bebeğiniz yerinde rahat oturmuş olmalıdır. Daha sonra tekrar ikinci bebeğe dönebilir ve beslenmesinin kalanım tamamlamadan önce altını değiştirebilirsiniz.

İlk günlerde gününüzün çoğunda bebekleri bir'seviyede tutabilirseniz bu daha kolay olur. Beslenme aralarında onları kaldırıp, aşağı indirmeye çalışmak özellikle sabahları yorucu olacaktır. Küçük bir buzdolabında sterilizatör ve bütün dona­nımı üst katta tutmanın ilk günlerde önemli olduğunu gör­düm. Eğer mümkünse, çocuk odasına küçük bir tekli yatak bile koyuyordum. Böylelikle aileler bebeklerin uyku düzenleri için bir gün kendi odalarının dışında bulunabilirler. Geceleri her bir ebeveynin iyi bir uyku almasını planlamak çok önem­lidir. Annenin akşam saat 9'da uyuyup, babanın saat 10 ile gece yarısı arasındaki beslenmeleri yapması genel görülen bir durumdur. İlk ikiz gece uyandığında (bu normalde saat 1 ya da 2 civarındadır), anne en az üç ya da dört saat uyumuş olur. İkizler normalde ilk aylarda diğer bebeklere oranla daha fazla uyurlar ve aynı zamanda daha fazla beslenmeye ihtiyaç du­yarlar. Bazen bir bebeği beslemekle diğeri bebeğin uyanması arasında sadece bir saat geçebilir. İlk günlerde size yardımcı olabilecek her şeyi kabul etmek önemlidir. Akrabalarınızdan ve arkadaşlarınızdan size yardımcı olmaları için yardım iste­diğiniz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Her zaman daha ilk başta ikizleri ayrı karyolaya yerleştiririm. Böylelikle birbirilerini daha az rahatsız ederler. Üç haftalıkken uykuda kavga eden bir ikiz vardı. Bu olduğunda, birkaç gün onları ayrı odalara koydum ve bir diğerini uyandırma riskini ortadan kaldırmış oldum. Ancak, birbirilerinin ağlama sesleri­ne alışmak zorunda oldukları bir aşamayı değerlendirdim. Bu, biri uykudan uyanırken, biri tam uykuya daldığı için çok zor olabilir. İyi beslendiklerinde ve uyumaya hazır olduklarında, bu yerleşme sürecine karışmadım çünkü hiçbir zaman birbirinin ağlamalarına alışkın olmayan ikiz bebeklerin akşamlan yerleri­ne yerleşmekte zorluk yaşamaya devam ettiklerini ve ilk yılları­nın çoğunda gecede birkaç defa uyandıklarını gördüm. İlk ay boyunca, giyimi oldukça basit tutun. İkizlerimin hepsini ilk günlerde küçük beyaz yelek içinde tuttum. Yıkaması daha da kolay oluyor.

Eğer emziriyorsanız, çift başlıklı dayanıklı elektrikli pompa alırsanız iyi olur. Böylelikle süt çıkarmak daha az zaman ala­caktır. Çift başlıklı pompa süt çıkartmayı kolaylaştırır ve eğer ilk günlerde süt çıkartırsanız, her iki bebeği beslemek için yeterinden tada süt üretebilirsiniz. Gün içinde erkenden süt çıkartırsanız, eşinizin bebeğe akşam saat 10da şişeden süt ve­rebilmesini sağlamış olursunuz.

Eğer mama vermek zorunda kalırsanız, kendinizi suçlu his­setmeyin. Yüzde yüz memeden emzirmek yerine yüzde sek­sen memeden emzirmeye çalışmak daha iyidir çünkü birkaç hafta içinde yorgun düşebilirsiniz. Eğer mama veriyorsanız, gün boyunca her beslenmede vermek yerine, akşam saat 10'da yapmaya çalışın. Eğer memeden emziremiyorsanız, kendinizi kötü hissetmeyin. Mama ile beslenip sağlıklı bir şekilde büyü­yen yüzlerce ikiz var.

Genel Sorunlar
Eğer bebeğiniz kısa uyku vakitlerini değerlendirmiyor veya gece tavsiye edilen rutin zamandan daha fazla uyanıyorsa, bebeğinizin beslenme ve uyuma alışkanlığı ile ilgili bir günlük tutmanız sizin için yararlı olur. Ayrıca bebeğinizin davranışlarını, ne kadar zamanda uykuya yattığını ve uyumasına yardımcı olmak için ne kadar zaman harcadığınızı not etmeniz sizin için yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki listede bir aylıktan daha küçük bebeklerin kısa uyku­ya yatmakta neden zorluk çektiklerinin bir dizi nedeni sıralanmak­tadır:

Açlık
Gündüz uykusu
Gaz veya kolik
Sabah erken kalkış
Açlık

Bebeğinizin gece aşırı beslenmesinden ve uyanmasından kaçı­nılacakla, bebeğinizin sabah saat 7 ile gece 11 arasında minimum altı kez beslenmesi gerekir. Bu beslenme sayısını ayarlamak için, güne sabah saat 7de başlamalısınız. Ayrıca, bebeğin her beslenme­de yeteri kadar beslenmesi önemlidir. İlk günlerde çoğu bebeğin ilk memede 25 dakikaya ihtiyacı olur ve 3.600 kilonun üzerindeki bir bebeğe ikincisi de sunulmalıdır.

Mama ile beslenen bir bebeğin her gün kilo başına 150180 mi yemesi gerekir. Memeden beslenen bebekler eğer akşam 10da yeter­li beslenmezlerse ve bu beslenmeden sonra hala beslenmeye ihtiyaç duyarlarsa gece birkaç defa uyanacaklardır.

Gündüz uykusu
Gün içerisinde çok fazla uyumak gece vakti birçok kere uyan­manın nedenlerinden biridir. Çok küçük bebeklerin bile bazen uyanık kalmaları gerekir. Eğer bebeğin beslenme aralarında uzun süre uyumalarına izin verilirse, gece birçok kere uyanacaktır. Bebeğinizin gündüz beslenmelerinden sonra 11.5 saat uyanık kalmasını sağla­yın. Sabah saat 7 ile akşam 7 arasında gündüz uykusunun beş saati geçmesine izin vermeyin.

Gaz ve memeden beslenen bebekler ilişkisi
Memeden beslenen bir bebek şişeden beslenen bebek kadar hava almaz ve her beslenmeden sonra gaz çıkarmayabilir. Bebeğiniz birkaç dakika içinde gazını çıkarmamasına rağmen mutlu görünü­yorsa bebeğinizin gazını çıkarmak için saatlerce uğraşmanın anla­mı yoktur. Sırtım sürekli ovmak veya sırtına hafifçe vurmak gazın kendisinden daha fazla rahatsız edebilir. Gazdan rahatsız olan bir bebek beslendikten sonra ağlayacaktır. Gazı çıkana kadar kimse onu susturamaz.
Bebeğinizde aşırı gaz belirtileri varsa aşağıdaki durumlar göz­lemlenecektir:

Memeye düzgün oturtulmayan bebeklerin gazdan daha fazla şikayetçi olduklarını gördüm. Annelerin sanki şişeden besler gibi bebeklerini tuttuklarını çok sık görmüşümdür. Bu de­mektir ki, bebeğiniz memeyi doğru kavrayamıyordur ve bu da gereğinden fazla hava almasına yol açar. Bebeğinizin emzirme esnasında doğru tutmayı öğrenmek için bir emzirme danış­manından ya da bir ebeden yardım almanız iyi olur. Eğer bebeğinizi doğru tuttuğunuza inanıyorsanız, o zaman gazın sebebi yediği şey olabilir. Genelde bebekler annelerinin yedikleri belli yiyeceklere tepki gösterirler. Anne istenmeyen yiyeceği yedikten 1216 saat sonra genelde ağrı olur. Bebek­lerde bir tepkiye yol açan ana yiyecekler (aşırı yenildiklerinde) süt ürünleri, turunçgiller, mantar ve domateslerdir. Çay, kah­ve, şeker ve çikolata gaz yapmıyor gibi görünse de, aşırı alın­dığında, bazı bebeklerde rahatsızlığa yol açabilir. Eğer belli bir yiyeceğin bebeğinizde gaz yaptığını anlarsanız, birkaç gün bu yiyecekten almayı bırakın. Eğer bir gelişme varsa, bu yiyeceği tekrar vermeden önce, birkaç hafta bekleyin ve aşama aşama verin. Ancak, bu şüpheli yiyecekten az miktarda vermenize rağmen gaz yaptığını görürseniz, doktorunuza danışmanınızı öneririz.

Memeden emziren annenin çeşitli ve sağlıklı bir beslenmesi ve günde ekstra 500 kalori alması önemlidir. Çok fazla katkısal ve nişastasız yiyeceklerden kaçının. Ayrıca, bu zamanın diyet ya da aşırı egzersiz için uygun bir zaman olmadığını unutma­yın. Çok hızlı kilo vermek ürettiğiniz süt miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda meme sütüne salıverilen yağlı dokuda biriken toksinlere yol açabilir. Bazı uzmanlar bu toksinlerin bazı bebeklerde sinire yol açtığına inanmaktadır.

Biberondan beslenen bebeklerde memeden beslenen bebeklere göre daha fazla gaz olurken, bebeğe beslenme sırasında ve sonrasında gaz çıkarma fırsatı verildiği takdirde bir sorun olmaz. Her 30 ml'den sonra biberondan beslenen bebeğin geğirmesininbebekte daha az gaza yol açacağı düşünülmektedir. Bu çok karşılaştığım bir durum değildir. Tam tersine, biberon sürekli ağzından alındığı için bebeğin daha da sinirlendiğine şahit olmuşumdur. Eğer biberondan beslenen bebeği­nizin gazım çıkarmada sorunları varsa, bakmanız gereken ilk şey be­beğinizin aldığı mama miktarı olmalıdır. Mama ile beslenen bebeğin her gün kilosu başına 150 mi mamaya ihtiyacı vardır. Aşırı beslemenin aşırı gazın nedenlerinden biri olduğuna inanıyorum. Genellikle çok aç bir bebeğin günde çok az süte ihtiyacı olabilir fakat eğer bebeğiniz 150 mi veya günlük tavsiye edilen miktardan daha fazla süt içiyorsa, aşırı beslenmiş olacak ve bu da ciddi gaz ağrılarına neden olacaktır.

Eğer bebeğinizin kilosuna uygun miktarda mama aldığına inanıyorsanız, bakmanız gereken bir diğer şey kullandığınız biberon tipi olmalıdır. Geniş boyunlu biberonlar bebeğin al­dığı hava miktarını azaltmaktadır.

Mama yaparken ekstra dikkatli olmalısınız: Üretici talimat­larına uyun ve biberonu iyi bir şekilde sallayın. Mama ve su iyice birbirine karışmalıdır.

Bebeğinizi beslemeden önce, başlığı gevşetin ve yeniden sıkın. Böylelikle içindeki aşırı havayı boşaltmış olursunuz.

Biberonu eğik tutun ki, başlık her zaman süt ile dolu olsun. Beslenme sırasında ve sonrasında bebeği dik bir pozisyonda tutmak bebeğin alacağı havayı azaltır.

Bebeği birkaç dakika sırtüstü yatırıp, daha sonra yavaşça otur­ma pozisyonuna sokmak tıkanmış havanın salıverilmesini sağlar. Bebeğin sırtını yavaşça ovarken, bebeği başım bir tara­fa çevirerek karnının üstüne uzandırın.

3 yorum:

  1. Bebeğiniz rutin uyku saatinde hala uyumamışsa ve uyumaya niyeti yoksa sabah uykusunda 15 öğle uykusunda 45 dakika verin böylece öğleden sonra 15'den sonra uyumayacaktır. Be­beğiniz yorgunsa daha sonra mutlaka uyutun aksi takdirde akşam aşırı yorgun olacaktır.
    bu bolumu anlamadim :((

    YanıtlaSil
  2. Bebeğiniz rutin uyku saatinde hala uyumamışsa ve uyumaya niyeti yoksa sabah uykusunda 15 öğle uykusunda 45 dakika verin böylece öğleden sonra 15'den sonra uyumayacaktır. Be­beğiniz yorgunsa daha sonra mutlaka uyutun aksi takdirde akşam aşırı yorgun olacaktır.
    bu bolumu anlamadim :((

    YanıtlaSil
  3. Bebeginizle aranizda sağlıklı bir bağ olsun istiyorsanız bu yöntemi asla denemeyin bu bebegin size guvenini sarsar. Ayrıca bebeginiz besiginden nefret bile edebilir en kalıcı ama biraz da zor olan yöntem tracy hoggun ssş/pat yöntemi en fazla 2 hafta ugrasiyosunuz ve sonunda kalıcı bir çözüm elde ediyorsunuz ben daha bebeğim ilk doğduğunda denedim fAkat ilk zamanlar reflulu ve gazlı bebekler için zor oluyor sıkıntı yapmayın siz ritinden ayrilmayip tutarlı oldugunuz sürece bebek sıkıntıları geçtikten sonra o rutinizde kalıyor.

    YanıtlaSil